Aanraaktherapie en de Polyvagaaltheorie

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 om 19:34

De Polyvagaaltheorie in een notendop

De polyvagaaltheorie, ontwikkeld door Dr. Stephen Porges,  legt uit dat ons autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor automatische lichaamsfuncties zoals hartslag en ademhaling, drie verschillende toestanden kent:

  1. Veiligheid en sociale betrokkenheid: In deze toestand voelen we ons veilig en verbonden. Het is de toestand waarin we ons op ons gemak voelen en positieve sociale relaties kunnen opbouwen.
  2. Vecht- of vluchtreactie: Bij stress of gevaar bereidt ons lichaam zich voor om te vechten of te vluchten. Dit is de toestand van alertheid.

  3. Bevriezing of dissociatie: In tijden van overweldigende stress kan ons lichaam bevriezen of zich van de situatie loskoppelen.

De polyvagaaltheorie illustreert hoe ons zenuwstelsel reageert op de wereld om ons heen en hoe dit van invloed is op ons gevoel van veiligheid en verbondenheid.

 

Aanraaktherapie en de Polyvagaaltheorie

Aanraaktherapie, zoals de zachte massages van het hele lichaam die gegeven worden bij Praktijk Make Sense, heeft directe invloed op de werking van de nervus vagus, een belangrijk onderdeel van het autonome zenuwstelsel, en past perfect binnen de context van de polyvagaaltheorie. Hier is hoe aanraaktherapie de polyvagaaltheorie ondersteunt:

1. Stimulatie van de nervus vagus: Tijdens zachte aanraking en massage worden sensorische zenuwuiteinden in het lichaam, inclusief de huid, gestimuleerd. Dit verhoogt de activiteit van de nervus vagus die verantwoordelijk is voor ons gevoel van veiligheid en sociale betrokkenheid. Het geeft ons een diep gevoel van ontspanning en welbevinden.

2. Kalmering van het autonome zenuwstelsel: De gestimuleerde nervus vagus zorgt voor een ontspanningsreactie in ons autonome zenuwstelsel. Dit resulteert in een lagere hartslag, een rustigere ademhaling en een algeheel gevoel van ontspanning. Het activeert het parasympathische zenuwstelsel, dat in verband wordt gebracht met rust en herstel.

3. Verbetering van de gemoedstoestand: De nervus vagus speelt een cruciale rol in de regulatie van emoties. Door de nervus vagus te stimuleren, kan aanraaktherapie bijdragen aan een betere gemoedstoestand, het verminderen van angst en depressie en het vergroten van emotionele veerkracht.

 

Aanraaktherapie biedt een krachtig hulpmiddel om de balans in ons autonome zenuwstelsel te herstellen en de principes van de polyvagaaltheorie in de praktijk te brengen. Het helpt ons stress te verminderen, ons veilig en verbonden te voelen, en onze emotionele en fysieke gezondheid te verbeteren. Als je op zoek bent naar welzijn en veerkracht, overweeg dan de voordelen van aanraaktherapie en ontdek hoe het kan bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven. Je bent altijd welkom om deze vorm van therapie eens te ervaren bij praktijk Make Sense.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.