Je Nervus Vagus in Balans door Aanraaktherapie

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 om 19:34

In ons lichaam bevindt zich een verborgen schat: de Nervus Vagus. Deze onmisbare zenuw fungeert als de brug tussen onze hersenen en diverse organen in ons lichaam. De Nervus Vagus, ofwel 'de zwervende zenuw', speelt een cruciale rol in de communicatie tussen ons lichaam en brein.

Het verband tussen je autonome zenuwstelsel en je Nervus Vagus

Binnenin ons lichaam speurt het autonome zenuwstelsel voortdurend naar signalen van gevaar en veiligheid. Het fungeert als ons persoonlijke veiligheidssysteem dat, wanneer bedreigd, bescherming biedt en in tijden van veiligheid ons verbindt. Centraal in dit systeem staat de Nervus Vagus. Een goedwerkende Nervus Vagus is van onschatbare waarde voor het zelfherstellend vermogen van ons lichaam. Het helpt om ons lichaam na stress sneller tot rust te brengen. Helaas kan langdurige stress en trauma deze zenuw uit balans brengen, wat kan resulteren in uiteenlopende klachten, waaronder hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en moeilijk tot rust komen. Een toename van activiteit in je nervus vagus activeert het parasympatische zenuwstelsel. Zo’n toename betekent dat het lichaam zich sneller kan ontspannen na een stressvolle periode.

Tekenen van een disfunctionele Nervus Vagus
Wanneer je Nervus Vagus niet goed functioneert is ons lichaam meer in actie dan in rust. Dit heeft vele gevolgen voor onze gezondheid. Veel ziektebeelden, lichamelijke-en geestelijke aandoeningen zijn het gevolg hiervan of verergeren als de nervus vagus niet actief genoeg is. Wanneer de nervus vagus niet functioneert zoals bedoeld, vertoont hij dus weinig activiteit. Dit is dikwijls van toepassing op mensen die makkelijk gestrest raken en moeite hebben zichzelf te kalmeren na een stressvolle situatie.

Omdat een van de vele functies van deze zenuw ontstekingsremmend is, kan een chronisch verlaagde activiteit hiervan leiden tot chronische ontstekingsreacties. Deze kunnen op hun beurt een rol spelen bij hartziekten, kanker en diabetes. Ook kunnen ontstekingsreacties een rol spelen bij ADHD, angstgevoelens, depressie en de ziekte van Alzheimer. Zo is een lage activiteit van deze zenuw in verband gebracht met verscheidene fysieke en mentale aandoeningen. 

Nervus Vagus Stimulatie door Aanraaktherapie

Een effectieve manier om de Nervus Vagus te stimuleren en te kalmeren is door middel van zachte massage. Massage van het hele lichaam kan deze belangrijke zenuw positief beïnvloeden.

  • Stimulatie van de Nervus Vagus: Zachte aanraking en massage activeren sensorische zenuwuiteinden in het lichaam, waaronder de huid, en verhogen de activiteit van de Nervus Vagus.
  • Ontspanning en vermindering van stress: De gestimuleerde Nervus Vagus bevordert een ontspanningsreactie in het parasympathische zenuwstelsel, wat resulteert in een verlaagde hartslag, een rustigere ademhaling en een algeheel gevoel van ontspanning.
  • Verbetering van de gemoedstoestand: De Nervus Vagus speelt ook een rol in het reguleren van emoties. Massage kan de stemming verbeteren en angst en depressie verminderen.

Een gebalanceerde Nervus Vagus is essentieel voor een gezond lichaam en geest. Aanraaktherapie bij praktijk Make Sense kan een waardevol instrument zijn om deze balans te herstellen en te behouden. Het begrijpen van jouw zenuwstelsel en investeren in jouw welzijn kan leiden tot een leven waarin je je veilig en verbonden voelt. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak gerust contact met me op!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.