High-functioning Anxiety

 

There’s a big difference between anxiety and that kind of stress,

and most people don’t understand how all-consuming anxiety can be.

 Barry McDonagh

"Ondanks dat ik goed functioneer, zit er diep van binnen altijd een gevoel van angst... 
De groep mensen die niet uitvalt, maar door kan blijven gaan, ondanks wat zich mentaal afspeelt, is een onopvallende, onzichtbare groep. Want aan de buitenkant lijkt alles goed te gaan. De term "High-functioning anxiety" verwijst naar de staat waarin een persoon in staat is om goed te functioneren in het dagelijks leven, ondanks dat ze innerlijk worstelen met intense angstgevoelens. Deze angst kan diepgeworteld zijn en constant aanwezig, zelfs als de persoon succesvol is zijn in hun werk, relaties en andere aspecten van het leven.

Mensen met high-functioning anxiety zijn vaak meesters in het verbergen van hun innerlijke worstelingen. Aan de buitenkant lijkt alles normaal en zelfs perfect te zijn. Ze kunnen succesvol zijn in hun carrière, productief op het werk, en actief zijn in sociale situaties. Ze kunnen zelfs als optimistisch, zelfverzekerd en kalm overkomen.

Echter, achter deze schijnbaar normale façade, ervaren ze constant een diepe angst die hen belemmert en beïnvloedt. Deze angst kan zich manifesteren in verschillende vormen, zoals overmatig piekeren, het vermijden van situaties die angst veroorzaken, of fysieke symptomen zoals spanning en rusteloosheid. Deze mensen vallen vaak niet op omdat ze hun angst internaliseren en zichzelf dwingen om door te gaan met hun dagelijkse leven. Ze kunnen hun angstgevoelens minimaliseren of verbergen, zelfs voor degenen die dicht bij hen staan. Dit kan leiden tot een gevoel van isolement en een gebrek aan begrip van anderen, omdat hun angst niet altijd zichtbaar is voor de buitenwereld.


Anxiety vs. High-functioning anxiety

Het verschil tussen "normale" anxiety en high-functioning anxiety ligt in hoe mensen reageren op hun angst. Terwijl anxiety  (of: een angststoornis) mensen kan bevriezen en hen verlamt, motiveert high-functioning anxiety hen om vooruit te blijven gaan en te blijven functioneren, ondanks hun innerlijke worstelingen. Dit betekent echter niet dat high-functioning anxiety minder ernstig is; het kan nog steeds aanzienlijke invloed hebben op het leven van een persoon en juist zo eenzaam zijn, omdat het verstopt zit.


Voer jij deze constante strijd?

Je kunt het toonbeeld van succes zijn, eerder op het werk aankomen dan iedereen, onberispelijk gekleed zijn, met keurig gestyled haar. Collega's kunnen zeggen dat je gedreven bent in je werk: je hebt nog nooit een deadline gemist of tekortgeschoten in een taak. Maar onder het oppervlak van een ogenschijnlijk perfecte buitenkant, voer je een constante strijd tegen angst...
Het kan angst voor falen en angst om anderen teleur te stellen zijn geweest die je naar succes hebben gedreven. Hoewel je snakt naar een dagje vrij  om jezelf bij elkaar te rapen, ben je te bang om ziek te melden. Niemand zou geloven dat er iets mis was, omdat je jezelf altijd hebt voorgedaan alsof alles goed was.


De kenmerken van high-functioning anxiety

De kenmerken van high-functioning anxiety kunnen door anderen worden opgevat als "prettig" of gewoon als onderdeel van wie jij bent als persoon. In werkelijkheid worden deze eigenschappen aangedreven door onderliggende angst. Andere kenmerken van high-functioning anxiety zijn intern en worden misschien nooit opgemerkt door anderen, ook al veroorzaken ze jou veel stress:

 • Peoplepleaser (bang om mensen weg te jagen, een slechte vriend, echtgenoot en werknemer te zijn, angst om anderen teleur te stellen)
 • Veel praten, nerveus "geklets
 • Zenuwachtige gewoonten (met je haar spelen, knokkels kraken, op je lip bijten)
 • Behoefte om repetitieve dingen te doen (trappen tellen of heen en weer wiegen)
 • Overmatig nadenken
 • Te vroeg aankomen voor afspraken
 • Behoefte aan geruststelling (meerdere keren om aanwijzingen vragen of anderen vaak controleren)
 • Uitstel gevolgd door lange perioden van haastwerk
 • Vermijden van oogcontact
 • Gepieker en de neiging om te blijven hangen bij het negatieve (gedachten als "Wat als?" en blijven hangen bij fouten uit het verleden)
 • Niet in staat zijn om "nee" te zeggen, altijd een overvol schema hebben, constant druk bezig zijn
 • Slapeloosheid (moeite met in slaap vallen of vroeg wakker worden en niet meer in slaap kunnen vallen)
 • Malende, ruminerende gedachten
 • Anderen denken dat je "moeilijk te peilen" bent (stoïcijns, kil)
 • Beperkt sociaal leven (uitnodigingen afwijzen)
 • Niet in staat zijn om "van het moment te genieten" 
 • De neiging hebben om jezelf te vergelijken met anderen (niet voldoen aan verwachtingen)
 • Mentale en fysieke vermoeidheid
 • Loyaal (tot op het punt van schade) in relaties, geen grenzen aangeven
 • Alcohol- of middelenmisbruik als ongezonde copingstrategie


De mensen om je heen hebben waarschijnlijk geen idee hebben dat je elke dag worstelt met angstgedachten. Diep van binnen weet je dat je deze angst je leven beperkt, maar je laat dit niet merken. Misschien ben je in staat om essentiële taken uit te voeren (zoals die met betrekking tot werk en huishouden), maar voel je dat je leven op andere manieren beperkt is (bijvoorbeeld, je onderneemt nooit iets buiten je comfortzone).
Je acties worden bepaald door je angst. Je kiest activiteiten die je malende gedachten kalmeren in plaats van activiteiten waarvan je geniet of die je horizon verbreden. 


Genieten van je succes zonder innerlijke strijd 

High-functioning anxiety kan een tweesnijdend zwaard zijn. Je bent bang om iets los te laten dat als een deel van je persoonlijkheid voelt, maar tegelijkertijd verlang je dezelfde dingen in het leven te bereiken, zonder de voortdurend onderliggende angst. Succes hoeft niet het resultaat te zijn van strijd. Het openstellen voor je ware gevoelens kan jou als persoon en je relaties dieper, echter en authentieker maken.

Aanraaktherapie kan een effectieve benadering zijn om te leren omgaan met high-functioning anxiety. Door middel van zachte aanrakingen kalmeert het zenuwstelsel, wat kan helpen om innerlijke rust te herstellen. Bovendien kan aanraaktherapie een gevoel van intrinsieke waarde en zelfacceptatie bevorderen, omdat het je in staat stelt om op een dieper niveau in contact te komen met jezelf en je emoties. Dit kan leiden tot een meer gebalanceerd en authentiek leven, waarin angst niet langer de overhand heeft en waarin je in staat bent om volledig te gedijen en te genieten van je succes zonder innerlijke strijd.