Aanraaktherapie bij seksueel trauma

 

Seksueel trauma kan diepgaande emotionele littekens achterlaten en het herstelproces kan complex en uitdagend zijn. Mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, kunnen te maken krijgen met ernstige emotionele, fysieke en psychologische gevolgen. Deze ervaringen kunnen leiden tot een verstoord lichaamsbeeld, angst, depressie, en moeilijkheden bij het aangaan van intieme relaties.

Eén benadering die steeds meer erkenning krijgt voor het helpen van overlevers van seksueel trauma is aanraaktherapie.
Dit is een bijzonder effectieve benadering gebleken voor mensen die de nasleep van seksueel misbruik ervaren. Aanraaktherapie kan mensen helpen om opnieuw contact te maken met hun lichaam en emoties na trauma. De Zweedse methode Tactiel Stimulering die gebruikt wordt bij praktijk Make Sense is gebaseerd op gestructureerde en voorspelbare aanraking, waardoor het zeer geschikt is voor mensen die last hebben van seksueel trauma.


Gestructureerde aanraking en voorspelbaarheid
Mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, ervaren vaak een complexe relatie met aanraking. De herinneringen aan ongewenste, pijnlijke aanrakingen kunnen diep geworteld zijn, en de verwachting van of associatie met seks, pijn of misbruik kan de ervaring van aanraking beladen maken. Aanraaktherapie biedt een gestructureerde en veilige benadering om aanraking weer als veilig en positief te gaan ervaren. Aanraaktherapie kan, door de gestructureerde en aangekondigde aanraking, een gevoel van veiligheid creëren. Het herstelt het vertrouwen en maakt daadwerkelijk contact mogelijk. Aanraaktherapie volgt een rustig tempo en wordt zorgvuldig uitgevoerd. Duidelijke grenzen worden vastgesteld, waardoor mensen weten wat ze kunnen verwachten.

 

Aanraaktherapie en herstel van seksueel misbruik

Het is essentieel om te begrijpen dat aanraaktherapie niet bedoeld is als vervanging voor gespecialiseerde therapie voor seksueel misbruik. Het kan echter een waardevolle aanvulling zijn op het herstelproces. Binnen de juiste therapeutische setting, met de juiste begeleiding, kan aanraaktherapie helpen bij het herstellen van de relatie met het lichaam en het herstel van de veiligheid na seksueel misbruik. Het kan een positieve bijdrage leveren aan het leven na trauma en het herstel van de connectie met jezelf en anderen.