Aanraking als medicijn

 

Ieder mens schrijft zijn unieke levensverhaal. Deze persoonlijke reis is doordrenkt met ervaringen die letterlijk in ons lichaam zijn verankerd. Gedurende ons leven kunnen we echter geconfronteerd worden met beperkingen en obstakels die onze bewegingsvrijheid belemmeren, vaak gepaard gaand met psychische klachten.

De massagebehandelingen bij praktijk Make Sense zijn ontworpen om diepe fysieke en geestelijke ontspanning te bieden en worden tevens therapeutisch ingezet. Ze kunnen verlichting brengen bij stress, angst, depressie, rouwverwerking en traumaherstel. We noemen deze massages ook wel therapeutische massages of ‘aanraaktherapie’, omdat ze aanzienlijke psychische voordelen kunnen opleveren en een waardevolle aanvulling zijn op psychotherapeutische behandelingen.

Mijn 'standaard' massagebehandeling duurt één uur en omvat een volledige lichaamsmassage met warme olie. Tijdens de behandeling wordt er niet gesproken, zodat je volledig kunt ontspannen. Ik houd voortdurend contact met je lichaam, waarbij ik zachte, vloeiende, rustgevende en langzame massagebewegingen gebruik. Deze vloeiende grepen vormen een ritmisch geheel zonder abrupte overgangen. Ik begin de massage van de voorkant van je lichaam, inclusief je benen, voeten, buik, borst, hals, gezicht en hoofdhuid. Vervolgens richt ik me op de achterkant van je lichaam, met aandacht voor je nek, schouders, rug en benen. Aan het einde van de massagebehandeling wikkel ik je in warme, zachte handdoeken en geef ik je enkele kostbare minuten om in alle rust bij jezelf te zijn. Tijdens deze momenten haal ik graag een verfrissend glas water voor je, zodat je de ontspanning nog even kunt koesteren voordat je terugkeert naar de drukte van het dagelijks leven. Bij Make Sense staat jouw welzijn centraal, en ik streef ernaar om je een volledig rustgevende en herstellende ervaring te bieden. De behandelruimte is warm en comfortabel, en ongemasseerde delen van je lichaam blijven bedekt onder zachte, schone handdoeken.


Aanraaktherapie bij praktijk Make Sense heeft een breed scala aan toepassingen. Naast het verminderen van stressklachten en het tot rust brengen van je autonome zenuwstelsel, kent aanraaktherapie een positief resultaat bij allerlei andere uitdagingen en klachten:

  • Trauma en (C)PTSS: Aanraaktherapie, in de vorm van zachte en ritmische massage, kan helpen bij het herstellen van emotionele en fysieke schade veroorzaakt door trauma. Het kan helpen bij het verminderen van spanning, het opbouwen van vertrouwen, en het herstellen van de verbinding tussen lichaam en geest. Het kan ook helpen bij het verminderen van flashbacks, angsten en emotionele ontregeling die vaak gepaard gaan met (C)PTSS. Lees hier meer over aanraaktherapie bij trauma en (C)PTSS.
  • Hechtingstrauma: Hechtingstrauma ontstaat vaak in de vroege kinderjaren en heeft invloed op de manier waarop mensen relaties aangaan en zich emotioneel verbinden. Aanraaktherapie kan helpen bij het herstellen van hechtingsproblemen door het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving. Dit kan leiden tot een verbeterd vermogen om gezonde relaties aan te gaan. Lees hier meer over aanraaktherapie bij hechtingstrauma.
  • Stressklachten: Zowel chronische stress als dagelijkse spanning kunnen een tol eisen van het lichaam en de geest. Zachte en ritmische massage verbetert de ontspanningsreactie van het lichaam, vermindert stresshormonen en bevordert een diep gevoel van kalmte. Dit kan helpen bij het verminderen van stressklachten, waaronder hoofdpijn, spierspanning en slapeloosheid. Lees hier meer over aanraaktherapie bij stressklachten..
  • Seksueel trauma: Seksueel trauma kan diepe emotionele littekens achterlaten. Aanraaktherapie kan helpen bij het herstellen van het gevoel van veiligheid in het lichaam, het verminderen van schaamte en het heropbouwen van zelfvertrouwen en intimiteit.
  • Depressie en angst: Massage en aanraaktherapie bevorderen de afgifte van feel-good hormonen, zoals endorfines en serotonine, en verminderen de niveaus van stresshormonen. Hierdoor kunnen depressie en angst verminderen, en kan de algemene gemoedstoestand verbeteren. Lees hier meer over aanraaktherapie bij depressie.
  • Obsessieve-Compulsieve Stoornis (OCD): Bij mensen met OCD kan aanraaktherapie helpen bij het verminderen van de angst en spanning die gepaard gaan met obsessieve gedachten en compulsieve handelingen. Het kan de algehele ontspanning verbeteren en de symptomen van OCD verlichten.

 

Mijn ervaring leert me dat iedereen (wel of geen traumatisch verleden of psychische klachten) tijdens en na deze massagevorm rust en geborgenheid ervaart. Bovendien opent deze massage de deur naar een hernieuwde relatie met je eigen lichaam. Het uiteindelijke doel is dat je jezelf en je lichaam weer leert vertrouwen, innerlijke rust vindt en ruimte creëert om dieper in jezelf te kijken. Dit kan leiden tot een groter zelfvertrouwen en een hernieuwde verbinding met jezelf en je relaties.

 

Bij Make Sense nodig ik je uit om  te ontdekken hoe mijn massages je kunnen helpen op jouw reis naar innerlijk herstel en balans.